MAI anunţă că în R. Moldova au devenit tot mai dese infracţiunile prin utilizarea metodei de fraudă de inginerie socială şi furt de identitate.

Potrivit datelor Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, această metodă a favorizat comiterea mai multor infracţiuni, unde au avut de suferit atât persoane fizice, cât şi juridice. Un principiu fundamental al ingineriei sociale spune că “omul este cea mai slabă verigă a unui sistem de securitate”, noteayă Radio Chișinău.

În criminalitatea informatică, termenul are sensul de a obţine acces ilicit la informaţii sau echipamente prin minciuni şi manipulare. În cele mai dese cazuri, infractorii creează profil “clone” pe reţelele de socializare. Ulterior “furtului de identitate”, hackerii estorcă mijloace financiare de la prietenii apropiaţi şi rudele victimei, invocând diferite motive cum ar fi intervenţii chirurgicale, acordarea suportului financiar pentru servicii funerare, precum şi alte situaţii de forţă majoră.

Poliţia recomandă utilizatorilor de tehnologii moderne să schimbe sistematic parole de acces securizate, să folosească autentificări în două etape, să verifice identitatea persoanelor cu care comunică virtual. În cazul identificării “furtului de identitate”, persoanele trebuie să solicite în regim de urgenţă blocarea acestuia la administraţia reţelelor de socializare, precum şi să sesizeze poliţia.