Problema deșeurilor din capitală revine, asta după ce în presă au apărut mai multe acuzații în acest sens în adresa Primăriei. Într-o conferință de presă, primarul general Ion Ceban afirmă că Primăria Chișinău a fost învinuită de nenumărate ori de diverși specialiști în mediu, guvernanți, deputați, miniștri, membri de partid, precum că ar fi neglijentă în ce privește managementul deșeurilor în Chișinău.

„Tot ei de la centrală ne învață cum să aplicăm noi strategii de la nivel central, de pe țară, aici în Chișinău. Ce exemplu pe țară este mai bun decât cel implementat actualmente de Primăria Chișinău. Zic eu, nici unul. Nicăieri în țara nu există condiții mai bune decât în Chișinău la colectarea deșeurilor și depozitarea lor. Astăzi mun. Chișinău are studiu de fezabilitate realizat, are contracte cu BERD și BEI, și un contract de grant în acest sens.

Am fost învinuiți precum că nu am prelungit contractul cu cei de la ABS. Nu am fost crezuți că suntem șantajați, noi ca primărie din parte celor de la ABS, pentru că oamenii își fac business. Au fost diverse atacuri și manipulări. Celor de la guvernare trebuie să le dăm un premiu Oscar la felul cum scriu și comentează pe rețelele de socializare. Sunt specialiști în tot și în nimic. S-au încercat să se facă prin așa scheme de promovare și protejare intensă a unei Companii private se dorea atacuri rider la Întreprinderea Autosalubritate și de a duce în faliment, întreprinderea municipală”, a declarat edilul.

Primarul afirmă că actualmente, compania ABS, duce gunoiul pe care îl preiau de la cei cu care au încheiat contracte, sortează în jur de 10 procente, în rest gunoiul este transportat actualmente pe un poligon care nu corespunde cerințelor ecologice și crează o catastrofă ecologică enormă, chiar la hotarul municipiului Chișinău.

„Este vorba de un teren de la Boșcana, Criuleni, care se află la o distanță mică de câțiva km de comuna Budești.

Conștientizând cei de la ABS că nu fac față volumului și nu le este financiar convenabil, au propus Primăriei Chișinău să reluăm colaborarea care tot ei au stopat-o în 2020. Ei ne propunem să le aducem gratis gunoiul, să fie sortat de ei ceea ce pot vinde, după care tot noi să-l transportăm la Țânțăreni. Despre ce faliment al Companiei încercau anterior să manipuleze și impuneau Primăriei să le achite, de nu, ei se închid. Noi suntem gata să negociem și să colaborăm în așa formulă fără condiții care ar prejudicia nefondat și neargumentat bugetul municipal”, a conchis edilul.

Primarul a mai punctat că dacă se va depozita gunoiul de către compania ABS, se va crea o catastrofă ecologică în capitală.