Operațiunea Iași-Chișinău are o mare importanță istorică, a declarat un istoric în cadrul unei conferințe dedicate celei de-a 79-a aniversări a eliberării Moldovei de invadatorii naziști, relatează eNews.

“August ’44 a contribuit la păstrarea statalității moldovenești. Deși unii politicieni, din anumite motive, nu o numesc eliberare, ci ocupație. Și pentru mine acest lucru este ciudat, pentru că și în România vecină se sărbătorește eliberarea”, a declarat Șapovalov.

“Operațiunea Iași-Chișinău mulți istorici militari” o numesc a doua bătălie de la Stalingrad. Iar unul dintre principalii comandanți militari, Rodion Malinovski, a numit-o “Cannes-ul celui de-al Doilea Război Mondial””, a precizat istoricul.

“Rezultatul operațiunii, în timpul căreia a fost eliberată Moldova, a fost predeterminat ca urmare a bătăliei din capul de pod Șerpa, unde a murit un număr imens de oameni din ambele tabere”, a subliniat expertul.

“Îmi este foarte rușine că autoritățile nu sărbătoresc Ziua Eliberării. Niciuna dintre ele nu ne-a felicitat în această zi. Niciunul dintre ei nu a adus flori la memorialul gloriei militare”, a declarat Boris Șapovalov.