În perioada 20 – 24 noiembrie 2017, reprezentanții Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații, au participat la operațiunea desfășurată la nivel european pentru combaterea infracțiunilor cu utilizarea mijloacelor de plată electronice (money mule). 

Operațiunea s-a desfășurat pe întreg teritoriul țării, inclusiv în țările membre UE. Acțiunea a avut drept scop combaterea activităților infracționale de tip ,,money mule”, care constau în implicarea, voluntară sau involuntară a cetățenilor în activități de legalizare a banilor proveniți din activități infracționale din sfera criminalității informatice. 

În cadrul acestei acțiuni, angajații Centrului pentru combaterea crimei informatice a INI, au efectuat 7 percheziții domiciliare, în cadrul căreia au fost depistate probe privind implicarea acestora la comiterea infracțiunilor.

Pe parcursul acțiunii internaționale ,,European Money Mule Action” polițiștii  specializați în combaterea criminalității informatice au acționat pentru depistarea și cercetarea autorilor infracțiunilor de transferuri de bani, în mod ilegal. 

Programul ,,European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate fraudele online, precum şi fraudele privind mijloacele de plată electronică. 

Sintagma ,,money mule” (cărăuș de bani) se referă la persoane recrutate de către grupuri infracționale organizate în vederea primirii şi retransmiterii ulterioare a sumelor de bani obținute în mod ilegal, aceste tranzacții fiind efectuate din conturile bancare ale unor persoane din diferite state europene, scopul fiind acela de a ascunde beneficiarul final al respectivelor sume de bani. 

Pentru a nu  fi implicați  în asemenea cazuri, poliția recomandă cetățenilor să nu deschidă conturi bancare la inițiativa persoanelor străine și să nu transmită persoanelor necunoscute datele de acces la conturi, credențialele și alte dispozitive de acces la conturile personale.