Republica Moldova a început negocierile pentru un Acord de Liber Schimb cu China. Prima rundă de negocieri pentru elaborarea și semnarea Acordului se desfășoară astăzi și mâine, la Chişinău.

„Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești și va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, citată de Radio Chișinău.

Anterior, a fost efectuat un studiu în comun cu partea chineză privind oportunitatea Acordului. Conform estimărilor, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut ar putea crește cu 0,42%.

În cadrul primei runde de negocieri sunt discutate aspectele juridice ale viitorului Acord, precum și domeniile de aplicare, printre care comerțul cu bunuri, eliminarea taxelor vamale și a barierelor tehnice în calea comerțului, administrarea vamală, concurența, serviciile medicale, măsurile sanitare și fitosanitare etc.

Conform datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc în valoare de circa 5 milioane de lei. Potrivit datelor  Biroului Național de Statistică, exporturile moldovenești pe piața chineză au crescut în anul 2017 cu peste 30 la sută, iar importurile – cu 26 la sută. Vinurile și strugurii, instrumente optice, mobila reprezintă cea mai mare parte a exportului moldovenesc în Republica Populară Chineză, iar în structura importului predomină produsele chimice și articolele din metal.