Republica Moldova va înregistra o creștere în acest an a deficitului bugetar de la 15,3 la 20 de miliarde de lei. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat, pentru Europa Liberă, că la creșterea deficitului au contribuit acordarea compensațiilor pentru facturile la resursele energetice și indexarea pensiilor cu 13,94%.

”Prealabil la ceea ce avem deficitul va ajunge undeva la 20 de miliarde de lei, față de 15,3 miliarde cât a fost prognozat în 2022”, a spus Budianschi.
Ministrul a adăugat că pentru acordarea compensațiilor la plata facturilor la gaz și energia termică din buget au fost alocate 3 miliarde de lei. Totodată, Budianschi a menționat că decizia de a majora rata de indexate a pensiei de la 5% la aproape 14% va costa suplimentar bugetul 2 miliarde de lei.
Budianschi a declarat că unica soluție pentru ca Republica Moldova să treacă acest ”hop” sunt împrumuturile externe. Potrivit ministrului, Guvernul mizează pe creditele de la FMI, Banca Mondială și partenerii internaționali.