𝟐𝟎 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐨𝐥𝐞𝐢𝐛𝐮𝐳𝐞 𝐧𝐨𝐢 𝐬𝐞 𝐚𝐟𝐥𝐚 în 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭 în 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐚𝐦𝐛𝐥𝐚𝐫𝐞, iar în curând vor circula pe străzile capitalei. Potrivit primarului general Ion Ceban, unitățile de transport vor fi puse în circulație pe mai multe rute municipale la sfârșitul lunii februarie.

„Unitățile de transport sunt de tip AKSM, de ultimă generație, fabricate la Uzina din Minsk și asamblate la Atelierul de reparații al ÎM. „Regia transport electric”. Troleibuzele noi din Belarus dispun de:

-sisteme de aer condiționat;
-sistem de supraveghere video în interior și exterior;
-loc special amenajat pentru bagaj de mână;
-prize USB destinate călătorilor, pentru încărcarea dispozitivelor electronice;
-blocuri optice pe bază de LED;
-oglinzi dotate cu sistem de încălzire;
-rampă rabatabilă pentru accesul utilizatorilor de scaun rulant.

Anul trecut, 82 de troleibuze au fost asamblate sau procurate de către municipalitate pentru a suplini parcul rulant din gestiunea RTEC cu unități de transport moderne, care sunt puse la dispoziția locuitorilor municipiului Chișinău”, a declarat Ceban.

Primarul spune că zilnic 400 mii de călători sunt transportați cu troleibuzul. „Pentru anul curent au fost alocate din bugetul municipal alte 80 milioane lei pentru procurarea și asamblarea troleibuzelor. La fel, continuă modernizarea spațiilor parcurilor RTEC. 158 de autobuze au fost procurate în 2021 de către municipalitate pentru a suplini Parcul Urban de Autobuze (PUA) cu unități de transport moderne.

Valoarea totală a investiției în acest scop a constituit circa 315 milioane lei: 265 milioane lei pentru lotul de 100 autobuze noi ISUZU și 50 milioane lei pentru 58 autobuze rulate, de model MAN, VOLVO și VDL”, a punctat Ceban.

În acest scop, pentru anul viitor au fost alocate din bugetul municipal alte 190 milioane lei pentru procurarea și asamblarea autobuzelor și troleibuzelor.