Republica Moldova va trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie curent. Astfel duminică, la ora 3.00, acele ceasornicelor vor fi date cu o oră în urmă, iar această zi va fi cea mai lungă din an.

Schimbarea se va produce în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele-membre ale Comunităţii Europene, notează Moldpres.

Potrivit unor specialiști, schimbarea orei, fie de vară sau de iarnă, are de cele mai multe ori repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu acesta pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil cu reglarea somnului şi ceasului biologic al organismului.

“Trecerea la ora de iarnă poate cauza un disconfort şi anxietate din cauza schimbării ritmului biologic al organismului. Psihologii susţin însă că schimbarea orei este mai mult o problemă de ordin psihologic”, afirmă mai multe surse.

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. „Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, susţin cercetători de la Universitatea Yale.

Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă are loc în 70 de țări din lume cu respectarea diferenței de fus orar.