Republica Moldova a semnat astăzi acorduri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) privind finanțarea interconexiunii rețelelor electrice moldovenești cu România. BERD și BEI vor acorda credite în sumă a câte 80 milioane de euro.

”Este un moment istoric pentru noi, atunci când dăm startul unui nou proiect cu suportul instituțiilor financiare internaționale, a unei investiții în interconexiunea energetică între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Este un megaproiect energetic, ce vine să sporească securitatea energetică a Republicii Moldovei și să dea o alternativă reală sistemului electroenergetic actual bazat pe cel sovietic”, a declarat Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, citat de Moldpres. El a menționat că aceasta este cea mai mare investiție făcută de la independență încoace.

Reprezentantul UE la Chișinău, Peter Michalko, a apreciat proiectul drept unul „major”, care leagă Republica Moldova de piața energiei electrice a Uniunii Europene. „Este un exemplu de cooperare excelentă dintre Uniunea Europeană, BERD, BEI și Banca Mondială în ceea ce privește materializarea unui proiect concret, care va face o schimbare pentru cetățenii Republicii Moldova”, a menționat diplomatul. El a afirmat că „acest proiect va oferi o securitate energetică Republicii Moldova și în același timp va duce la îmbunătățirea competitivității pieței electrice”.

Contractele prevăd construcţia şi dezvoltarea infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a reţelelor de transport de energie electrică din România şi Republica Moldova. Banii vor fi utilizați pentru construcția unei staţii back-to-back în Vulcăneşti, a liniei de transport de 400kV între Vulcăneşti şi Chișinău, precum și extinderea staţiei de transformare de la Chişinău.