Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au venit cu o serie de recomandări pentru evitarea intoxicaţiilor alimentare în condiţiile unor temperaturi mai ridicate care favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, îndeosebi în cele uşor alterabile – carne, lactate, peşte, comunică MOLDPRES.

Solicitat de agenție, șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că epidemiologii atenţionează cetăţenii că cel mai frecvente cauze ale toxiinfecţiilor alimentare sunt produsele procurate în locuri neautorizate, pe străzi sau pieţe improvizate.

Conform sursei citate, simptomele toxiinfecției alimentare apar brusc, de cele mai multe ori la doar câteva ore de la ingestia produsului contaminat, iar pacientul simte o stare de slăbiciune generală, dureri abdominale, asociate cu vomă cu sau fără scaune diareice.

Pentru evitarea unor astfel de situaţii, specialiştii recomandă respectarea regulilor de igienă și curățenie, păstrarea corectă a alimentelor gătite și crude şi respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor.

Potrivit datelor ANSP, în ultimii ani numărul cazurilor de intoxicații și toxiinfecții alimentare au crescut cu 31%. Tendința de creștere a morbidității se menține și în primele patru luni ale anului 2019.