Peste 38 de milioane de lei au ajuns suplimentar în bugetul de stat în nouă luni ale anului curent în urma acțiunilor întreprinse în cadrul campaniei „Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile”. Datele au fost prezentate astăzi de Serviciului Fiscal de Stat /SFS/ în contextul relansării campaniei menționate.

În cadrul acesteia, angajații SFS, în comun cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale și cei de la Inspectoratul de Stat al Muncii, vor realiza un șir de acțiuni de informare, sensibilizare și consultare a salariaților și angajatorilor. Aceștia vor fi informați privind riscurile și dezavantajele fenomenului utilizării muncii la negru și achitarea salariilor în plic, scrie Moldpres.

Astfel, inspectorii fiscali vor efectua controale fiscale la 100 de agenți economici cu risc sporit de utilizare a muncii ne/sub declarate din domenii precum agricultură, comerț, producerea și comercializarea produselor de panificare și patiserie, construcție, producerea betonului, hârtiei, prestarea serviciilor.

SFS a specificat că utilizarea muncii la negru și achitarea salariilor în plic este un fenomen care generează efecte negative asupra bugetului de stat, dar și asupra angajaților și angajatorilor. Acceptând salariul în plic, beneficiarul riscă să fie lipsit de o pensie decentă, de pachet social, de asigurare medicală de calitate, de protecție socială a familiei sale, de concedii de odihnă plătite, de îndemnizații. Totodată, salariul primit în plic reduce posibilitatea muncitorului de a avansa în carieră, de a beneficia de credite și de o stabilitate la locul de muncă.