În cadrul Adunării Generale a Autorităților Publice Locale cu conducerea statului cu tema „Puterea Locală – Speranța în care cetățenii își pun toată încrederea! A venit timpul să fim auziți!”, Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a încercat să îl împiedice să se expună pe Primarul general, Ion Ceban.

În replică, şeful capitalei a venit cu un mesaj dur la adresa spicherului parlamentului.

„Domnule Preşedinte de Parlament, Igor Grosu, vreau să va informezi că municipiul Chişinău are în componenţă 18 suburbii, cu 35 de localităţi.
Spre deosebire de unii, noi nu facem diferenţă şi nu ţinem cont de apartenenţa politică a primarilor de suburbii, nu facem diferenţe între oameni şi problemele acestora şi investim în egală măsură în toate localităţile, după necesitate.
Spre exemplu în Băcioi sau Stăuceni, unde primarii sunt de la PAS, am investit enorm în instituţii educaţionale şi reparaţia drumurilor, căi de acces, iluminat public. Rog ca şi conducerea centrală să facă la fel, echitabil şi corect.
Deocamdată la acest capitol lipseşte totalmente comunicarea, iar ultima întâlnire cu APL-urile guvernarea a organizat-o în septembrie, trecut, întrunire care nu s-a soldat cu realizări în domeniu”.

Edilul capitalei a ţinut să-i amintească Preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, despre faptul că autoritatea centrală a ignorat municipiul Chişinău pe partea de buget, salarizare, finanţare, descentralizare, iar angajamentele luate de parlament faţă de autorităţile publice locale au rămas doar pe hârtie.

„Reprezint 40 la sută din populaţia acestei ţări, cetăţenii municipiului Chişinău, de aceea mi-aşi dori ca partea practică a acestei discuţii de astăzi să fie realizată în practică.

Astfel, Ion Ceban a solicitat ca autoritatea publică centrală să se implice în rezolvarea problemelor primăriilor locale, enumerând câteva priorităţi printre care:

  • Angajamentele Republicii Moldova în domeniul democraţiei locale
  • Foaia de parcurs
  • Angajamentele electorale.

„Solicit să fie prevăzute şi costurile pentru fiecare domeniu în parte, deoarece ca urmare a scumpirilor din ultima perioadă, Primăria Chişinău va achita suplimentar 300 de milioane de lei şi va trebui să ia din bugetul municipal care, atenție, a fost deja repartizat și votat pentru proiecte, întrețineri și restul necesităților. Și asta este problema tuturor Primăriilor din țară”, a conchis Ion Ceban.