La 3 spitale municipale din capitală efectuăm ample lucrări de eficiență energetică și izolarea termică a clădirilor, proiect inițiat de Primăria Chișinău.

Potrivit primarului general Ion Ceban, reabilitarea instituţiilor medicale Spitalul Clinic Municipal ,,Sfânta Treime”, Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” și Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”.

„Unele lucrări sunt pe ultima sută de metri. Suma totală a lucrărilor pentru cele 3 spitale este de peste 120 de milioane de lei.

Lucrările includ consolidarea structurii clădirilor, renovarea termică a clădirilor, schimbarea geamurilor, sisteme noi de iluminat, producerea de apă caldă și energie solară, renovarea ascensoarelor, înlocuirea cazanelor și instalarea sistemelor de ventilație acolo unde este necesar și îndepărtarea azbestului, îmbunătățind astfel condițiile de utilizare a clădirilor din punct de vedere al sănătății, siguranței și confortului.

„Proiectul „Eficiența energetică şi reabilitarea termică a instituțiilor educaționale din municipiul Chișinău” a fost demarat în 2021 de Primăria Chişinău în 19 instituții de învățământ:

14 licee: „Nicolae Gogol”, „Petru Rareş”, „Onisifor Ghibu”, „Gloria”, „George Meniuc, „Natalia Dadiani”, „Vasile Vasilache”, „Nicolae Sulac”, „Vasile Alecsandri”, „Elena Alistar”, „Vasile Lupu”, „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Gimnaziul internat nr. 3 și 5 grădinițe: 112, 127, 146, 167 și 225.

În prezent, toate cele 19 instituții beneficiare sunt pregătite pentru noul an de studii 2022-2023”, a declarat Ceban.

Valoarea totală a proiectului este de peste 500 milioane de lei și este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD, BEI și Fondul pentru energie E5P (State donatoare- UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă).