Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și-a revizuit, în scădere, estimările cu privire la producția mondială de grâu în 2022. Potrivit raportului lunar Food Price Index, publicat de FAO, în acest an se așteaptă o recoltă de până la 784 de milioane de tone de grâu faţă de 790 de milioane de tone cât prognoza luna trecută.
Organizația a luat în calcul posibilitatea ca cel puţin 20% din suprafeţele însămânţate cu grâu de iarnă din Ucraina să nu poată fi recoltate din cauza distrugerilor provocate de război.
De asemenea, FAO şi-a revizuit, în scădere, estimările privind comerţul mondial cu cereale în anul agricol 2021/2022, până la 490 milioane de tone. Deoarece prognozează că perturbarea exporturilor din zona Mării Negre va fi compensată doar parţial de majorarea exporturilor Indiei, Uniunii Europene, Argentinei şi SUA.
Amintim, potrivit estimărilor prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în Republica Moldova, din cauza insuficienței precipitațiilor, în perioada optimă de semănat în toamna anului 2021, precum și din cauza întârzierii campaniei de recoltare a culturilor de câmp cu 2-3 săptămâni, suprafețele de toamnă semănate cu grâu constituie cel mai mic indicator din ultimii 10 ani, aproximativ 255 de mii de hectare.