Vasile Bolea, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a prezentat în cadrul briefingului de astăzi informații despre delapidările care au loc la primăria municipiului Cahul. Aceste fapte au fost făcute publice în rezultatul unui control financiar care a fost efectuat la primărie, la solicitarea deputatului.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că după inițierea verificării, primarul Nicolae Dandiș a fost invitat la președintele Maia Sandu, iar ulterior, de la președinție a parvenit o solicitare de a explica motivele acestei inspecții și cine a inițiat-o.

Vasile Bolea a menționat că acest lucru este firesc – să fie verificate cheltuielile financiare ale autorităților publice locale, mai ales că ultima verificare financiară municipiu a fost efectuată acum șapte ani.

„Doar că nu e clar, de ce doamna președinte sau președinția se implică în acest proces, încercând să fie ”o umbrelă” pentru oamenii buni de la primărie”, a subliniat deputatul.

Vasile Bolea a anunțat că a primit un raport succint despre rezultatele verificării privind încălcările financiare admise de către administrația de la Cahul. El a menționat că acest raport este interesant și pentru locuitorii din Cahul – „despre modul în care administrația municipiului își umple buzunarele făcând „acorduri” cu privire la înstrăinarea hectarelor de terenuri, alocarea banilor pentru achiziționarea de benzină și motorină pentru automobilele care au fost decontate de zeci de ani și despre multe altele”.

Astfel, pe parcursul anilor 2019-2020 au fost acordate premii unice pentru angajații din administrația locală Cahul în valoare de aproape 2 milioane de lei. Au fost înstrăinate hectare de teren contra unor sume de bani de câteva ori mai mici decât prețul de piață al pământului.

”Eu am așteptat acest raport pentru ca cetățenii municipiului Cahul să vadă de fapt că acea ”icoană” pe care ei o consideră că este primarul și toată administrația, în toată această perioadă au admis aceste fărădelegi”, a declarat deputatul.

Deputatul a menționat că a depus peste 25 de interpelări la Procuratura Anticorupție și la Procuratura Generală pentru a fi verificată fiecare încălcare, pentru ca banii publici să fie recuperați, iar cei vinovați – să fie trași la răspundere în conformitate cu legea.