Fostul deputat, Chiril Lucinschi, și-a aflat astăzi sentința. Magistratul Judecătoriei Buiucani, Elena Cojocari, a decis condamnarea lui Chiril Lucinschi pe o perioadă de 5 ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, amendă de 27 de mii de lei, privarea de dreptul de a ocupa o funcție pe o perioadă de 4 ani.

Instanța a mai decis eliberarea lui Lucinschi din arest la domiciliu și plasarea acestuia sub control judiciar până la pronunțarea sentinței de către instanțele ierarhic superioare, scrie politics.md.

Lucinschi a fost învinuit de procurorii anticorupție de spălarea banilor în proporții deosebit de mari și fals în declarații. Acesta a fost reținut de procurorii anticorupție pe data de 25 mai 2017, în timp ce se afla la slujbă la Mănăstirea Suruceni. Din 27 mai 2017, fostul deputat liberal-democrat se află în arest la domiciliu. La 1 august 2017, procurorii anticorupție au trimis dosarul lui Lucinschi în judecată.

În cadrul ședinței din 15 martie 2018, s-au desfășurat dezbaterile judiciare, iar învinuitul și-a spus ultimul cuvânt. Lucinschi nu își recunoaște vina.

Procurorul de caz a solicitat în instanță privarea de libertate a lui Chiril Lucinschi pe o perioadă de 6 ani și jumătate pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani; pentru fals în declarații – amendă în mărime de 550 de unități convenționale, echivalent a 27.500 de lei; confiscarea sumei de 23.000 de euro – bani ridicați în cadrul perchezițiilor, precum și 1/2 cote-părți a învinuitului din 2 terenuri și o casă de locuit din municipiul Chișinău.

Politics.MD amintește că și primarul oraşului Orhei şi fostul preşedinte al Băncii de Economii, Ilan Shor, a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare, dar a fost eliberat din arest la domiciliu. Sentința va intra în vigoare din momentul în care decizia va fi definitivă. Până atunci, fostul bancher se va afla sub control judiciar, având interdicția de a părăsi ţara.