Preşedintele Comitetului Consiliului Federaţiei pentru Afaceri Internaţionale, Konstantin Kosaciov, consideră că deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău este “o ingerinţă în afacerile interne ale Republicii Moldova”.

Potrivit agenţiei Infotag, citată de politics.md, într-un interviu acordat presei ruse, el a declarat că, prin acest pas, Moldova, de fapt, “şi-a pierdut neutralitatea”.

“Obiectivul cu care Alianţa Nord-Atlantică “s-a înregistrat”pe teritoriul Moldovei este evident. Aceasta este o încercare de a influenţa în mod direct situaţia din interiorul ţării. Cineva încearcă să acuze Rusia de implicare în afacerile interne ale statului suveran, dar uitaţi-vă ce face România UE şi NATO în privinţa Republicii Moldova. Implicarea absolut neceremonioasă în treburile interne ale acestei ţări, încercarea de a conduce din afară, încercarea de a absorbi această ţară pentru ca aceasta să-şi schimbe strategia de politică externă, toate acestea reprezintă o renunţare la statutul de neutralitate, o cale de a aduce la guvernare politicieni prooccidentali loiali”, a spus Kosaciov.

“Deschiderea oficiului NATO înseamnă că majoritatea politicienilor moldoveni sunt fie miopi şi naivi, fie cinici şi pragmatici în realizarea sarcinilor pe care le-au stabilit curatorii străini pentru ei. În aceste condiţii, se apropie această extindere a NATO, care, în cele din urmă, va fi însoţită de încercări de a influenţa direct situaţia din interiorul ţării”, a spus Kosaciov.