Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat, astăzi, în Parlament un proiect de lege care are drept scop ameliorarea impactului negativ asupra persoanelor fizice și juridice, prin reducerea prețului la accize pentru produsele petroliere de bază cu 50% și instituirea scutirii de TVA cu drept de deducere la benzină și motorină.

Totodată, proiectul de lege propune reducerea cotei TVA aplicate la gazele naturale de la 8 la 4 procente. Anunțul a fost făcut de către deputatul BCS, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțare, Petru Burduja, pe rețelele de socializare.

„Aceste măsuri sunt așteptate de către întreaga populație a țării, inclusiv agenții economici cu care a fost consultat proiectul de lege. Impactul legii va fi imediat și va fi resimțit de o bună parte din cetățeni, care vor procura benzina și motorina la un preț cu până la 8 lei per litru mai puțin. Astfel, acest set de măsuri va contribui atât la susținerea directă a populației prin diminuarea cheltuielilor suportate de posesorii de autovehicule, cât și va stimula în mod pozitiv economia autohtonă. Este și o măsură de susținere a transportatorilor naționali, pentru a nu scumpi călătoriile interurbane. De asemenea, este o gură de aer pentru sectorul agricol, dar și pentru alți producători autohtoni, care, urmare a micșorării prețurilor, vor avea posibilitatea să ofere pe piață un produs competitiv din punct de vedere a formării costurilor. În final, este un proiect de lege pozitiv pentru economia țării și pentru bunăstarea cetățenilor noștri”, a scris Burduja.

Precizăm că de la începutul acestui an, un litru de benzină s-a scumpit cu aproape 6 lei, iar un litru de motorină costă cu 9 lei mai mult.

„Situația gravă neordinară în care se află Republica Moldova necesită primirea unor decizii de urgență, tot cu caracter neordinar, din partea autorităților centrale, pentru a ajuta cetățenii noștri și a salva economia, în mod special, agricultura moldovenească. Atestăm scumpiri fără precedent ale combustibilului, care lovesc grav buzunarele cetățenilor, dar și pun în pericol lucrările de primăvară ale agricultorilor. Scumpirea carburanților provoacă creșteri în lanț a prețurilor și la alte produse, inclusiv pâine, lactate, crupe etc., diminuând astfel puterea de cumpărare, respectiv, calitatea vieții populației scade dramatic. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul la motorină aproape că s-a dublat. În condițiile în care multe costuri suportate de fermieri la inputuri au crescut de câteva ori, un preț foarte înalt la carburanți și ulei tehnic ar putea să descurajeze agricultorii să mai prelucreze terenurile sau costul producției din roada nouă să fie unul foarte înalt”, a mai scris Burduja.