Primarul general Ion Ceban, după informațiilor experților din sănătate, confirmă descreșterea valului epidemiologic Covid-Omicron. Edilul spune că probabil este cea mai bună noutate de la epidemiologi si de la medici: se confirma si prognozele noastre de acum o săptămâna.

„Instituțiile medicale municipale intră încet într-un regim de respiro și au fost gradual închise deja săptămâna trecută mai multe secții Covid:
– la spitalul municipal de copii „V. Ignatenco” au fost sistate 4 secții din cele 5 activate anterior;
– la spitalul municipal „Sf. Treime” au fost sistate 4 secții Covid pentru adulți;
– la spitalul municipal de ftiziopneumologie este sistată, la fel, o secție.

Avem o singură presiune în continuare: în ciuda faptului că există o descreștere evidentă a internărilor Covid, rămân aglomerate secțiile de Terapie Intensivă. Încă se înregistrează un număr sporit de cazuri grave și critice care necesită tratament intensiv în reanimare: majoritatea sunt pacienți cu comodități și cei nevaccinați. Am coordonat cu spitalele municipale Covid fortificarea secțiilor ATI și circuitul eficient al paturilor de Terapie Intensivă. Descreșterea presiunii pe cazurile Covid-19 se înregistrează și în Asistența Medicală Primară: un număr mult mai mic de pacienți”, a declarat edilul.

Primarul a mai punctat că Centrul Covid-19 de la Moldexpo rămâne încă activ pentru triaj, dar și acolo internările sunt puține. „Centrul Covid rămâne o infrastructură medicală strategică și o vom păstra, în continuare, ca un spațiu medical pentru managementul de risc epidemiologic Covid. Dragi medici, asistenți medicali, infirmiere și personal medical auxiliar – va mulțumesc din suflet, din numele primăriei și al cetățenilor, cu toată gratitudinea și recunoștința, pentru munca dvs. si dedicația profesională”, a mai adăugat Ceban.

Edilul a subliniat că anul 2022 va fi dedicat lucrătorilor medicali din municipiu.

De precizat că rata de vaccinare in municipiu este de 46%, însă, sumând și persoanele vaccinate peste hotare, rata de vaccinare în capitală este de peste 60%.