Toate traseele din țară sunt practicabile și nu există blocaje de circulație. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat astăzi o ședință de urgență în care a cerut implicarea activă a tuturor instituțiilor responsabile de starea drumurilor naționale pe parcursul iernii, scrie Moldpres.

De asemenea, ministrul a făcut apel către Administrația de Stat a Drumurilor ca toate camerele de pe trasee să fie funcționale, astfel ca cetățenii să verifice starea drumurilor înainte de a porni într-o călătorie. „Vom depune eforturi ca toate traseele să fie practicabile. Voi merge în teritoriu pentru a inspecta și verifica cum decurg lucrările de curățare a drumurilor. De asemenea, îndemn pietonii și conducătorii auto să fie atenți în trafic, să respecte regulile de circulație și indicatoarele rutiere”, a spus Chiril Gaburici.

Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a specificat pentru agenție că, pe parcursul nopții trecute, pe drumurile naționale s-au efectuat lucrări de patrulare, deszăpezire şi combatere a lunecușului. „Au intervenit 148 de autospeciale și 312 muncitori. Drumarii au utilizat peste 1624 de tone de material antiderapant. În prezent, sunt monitorizate toate sectoarele de drum și în caz de necesitate se va interveni”, a remarcat Sergiu Căpăţină.

Reprezentantul Serviciului de presă al primăriei capitalei, Vasile Chirilescu, a subliniat pentru agenție că în municipiul Chișinău se circulă fără dificultate. „Muncitorii au intervenit dimineața pe sectoarele problematice. În prezent, starea drumurilor este monitorizată și la necesitate se intervine”, a remarcat Chirilescu.

Solicitat de MOLDPRES, şeful Serviciului de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Alina Bunghez, a menţionat că, pe traseele din țară, mijloace blocate nu sunt și transportul circulă fără dificultăţi. „Din cauza ninsorii starea drumurilor se poate schimba brusc. De aceea, inspectorii de patrulare reamintesc conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare; să verifice starea instalaţiei de încălzire, a nivelului antigelului, ştergătoarelor de parbriz şi a jetului de apă; să verifice starea frânelor; să doteze autovehiculul cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi un sac cu nisip și să conducă cu viteză redusă. În cazul în care vă aflați într-o situație dificilă și aveți nevoie de ajutor, solicitați susținerea celui mai apropriat echipaj de patrulare sau sunați la 112”, a afirmat Bunghez.

Meteorologii au prognozat pentru următoarele zile ninsori pe întreg teritoriul țării. Noaptea se vor înregistra temperaturi de până la -6 grade Celsius, în nordul țării, iar ziua termometrele vor indica până la +3 grade Celsius, în sud.