Medicii de familie vor îndeplini mai puține formulare decât în prezent, a anunțat astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit unui comunicat de presă remis de instituție, modificarea va permite debirocratizarea asistenței medicale primare și eficientizarea acesteia, scrie Moldpres.

La fel, prin această măsură, autoritățile își propun utilizarea mai rațională a timpului planificat pentru consultație și îmbunătățirea comunicării între medic și pacient. Totodată, se dorește asigurarea unui acces echitabil şi sporirea eficienţei şi calităţii serviciilor medicale prestate pacienților.

Astfel, instituțiile medicale primare vor trebui să prezinte, trimestrial, doar îndeplinirea indicatorilor de performanță la următoarele categorii: prevenirea, depistarea precoce și supravegherea maladiilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a stărilor precanceroase și a cancerului, tuberculozei, datele privind gravidele și copiii.

Prin obținerea acestor date, ministerul urmăreşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale prestate, depistarea precoce a maladiilor şi supravegherea pacienţilor cu maladii cronice în condiţii de ambulator.

De asemenea, ministerul și-a propus continuarea activităților de debirocratizare a activității medicului de familie prin implementarea fișei medicale electronice și a certificatului de concediu medical electronic etc.