Asociația Obștească „Uniunea Cernobîl din Moldova” va desfășura la 26 aprilie curent un marș și un miting pentru comemorarea victimelor catastrofei de la Cernobîl, în contextul împlinirii a 33 de ani de la tragedie, informează MOLDPRES.

Manifestările vor începe în dimineața zilei de 26 aprilie, la ora 10.00 cu depuneri de flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei. Între orele 10.30 și 12.00 va avea loc Marșul Memoriei, iar la ora 12.00 este preconizată desfășurarea unui Miting la Memorialul victimelor Cernobîlului de pe str. Trandafirilor din capitală.

În prezent, în Republica Moldova locuiesc peste două mii de participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

În acest an, se împlinesc 33 de ani de la producerea catastrofei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl. Acest dezastru este considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

La 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la ora 01:23 noaptea. Toți locuitorii permanenți ai orașului și împrejurimilor acestuia au fost evacuați pentru că nivelul de radiație devenise periculos. Ulterior, mii de persoane, printre care şi moldoveni au participat la lucrări de lichidare a consecințelor avariei. Mulți dintre aceștia și-au pierdut viața în urma bolii generate de contaminarea cu radiație.