Irina Vlah a fost realeasă pentru un nou mandat de guvernator al regiunii autonome găgăuze, din primul tur de scrutin, desfășurat duminică. Potrivit datelor Comisiei Electorale de la Comrat, prezența la vot a fost de 50,35%.

Irina Vlah a anunțat, după închiderea secțiilor de votare, că aproximativ 60 de mii de persoane s-ar fi prezentat la urne, iar datele preliminare o arată câștigătoare, notează Radio Chişinău.

Pentru aceasta ar fi votat 91% dintre cei care s-au prezentat la urne, scrie și nokta.md, care face referire la datele oficiale. Contracandidatul acesteia Serghei Cimpoieș ar fi acumulat 7% din sufragii. Alți doi pretendenți la fotoliul de bașcan,  Ivan Burgudji și Dmitri Manol nu au ajuns nici la 1% din voturile valabil exprimate.

Președintele Igor Dodon a fost ieri la Comrat, de unde a felicitat-o pe Irina Vlah și și-a anunțat susținerea pentru aceasta în următorul mandat.

Observatorii invocă mai multe încălcări, inclusiv faptul că mai multe secții de votare și-ar fi prelungit activitatea și după ora 21:00, iar asociația Pligrim Demo, care a făcut numărătoarea paralelă, a atenționat asupra faptului că înainte cu jumătate de oră până la închiderea secțiilor, rata de participare era de numai 46,6 la sută.

Pentru fotoliul de bașkan au luptat patru candidați – Irina Vlah, Serghei Cimpoieș, Ivan Burgudji și Dmitrii Manol. Toți s-au înscris în cursă în calitate de candidați independenți. În buletinele de vot au figurat, însă, cinci candidați, după ce Curtea de Apel Cahul a decis înregistrarea lui Vasili Aladov în cursă cu o zi înainte. Ulterior decizia Curții de Apel Cahul a fost anulată de Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău.