Astăzi, 9 mai, se împlinesc 74 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial – cea mai sângeroasă conflagraţie a secolului XX. La Chişinău şi în localităţile din ţară vor fi organizate mai multe manifestări de comemorare a eroilor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial, dar şi cu ocazia Zilei Europei, scrie trm.md.

Primăria municipiului Chişinău organizează pe 9 mai, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, un program de manifestări cultural-artistice dedicate Zilei Europei şi Zilei Comemorării victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial. Program de 9 mai anunţă şi preşedintele Igor Dodon, Partidul Democrat, precum şi Partidul Şor, care va desfăşura şi „un amplu marş al Victoriei”, scrie IPN.

Autorităţile municipale invită chişinăuienii şi oaspeţii capitalei să participe la spectacole de muzică clasică, uşoară, precum şi la un recital de fanfară. Programul începe la ora 12:00, cu un spectacol al Orchestrei Simfonice a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, dirijor – Nicolae Dohotaru, artist al poporului. Vor evolua soliştii Mariana Bulicanu, Ion Timofti, Iurie Maimescu, Tatiana Vârlan, Ana Cernicova, Victoria Nikitcenko, Veaceslav Timofti şi actorul Nicolae Jelescu. De la ora 14:00, formaţia „Avante orchestra”, va evolua în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, împreună cu soliştii: Roxana, Serj Kuzencoff şi Riku Vodă. La ora 16:00 va începe programul de divertisment „Melodii de neuitat”, dedicat persoanelor de vârsta a treia. Acesta va fi susţinut de fanfara Direcţiei parcurilor de cultură şi odihnă.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele Igor Dodon menţionează că „Ziua Victoriei este specială, fiindcă este marcată cea de-a 75-a aniversarea de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă”. Pe 9 mai, la ora 09:30, la Arcul de Triumf, şeful statului se va alătura coloanei ce se va deplasa în marş spre Complexul Memorial Eternitate, purtând în mâini portretele eroilor. Seara, începând cu ora 19.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău se va desfăşura un concert festiv. Interpreţii autohtoni Nelly Ciobanu, Olia Tira, Natalia Gordienco, formaţiile „DoReDos” şi „SunStroke Project”, împreună cu Orchestra prezidenţială vor interpreta melodii ale anilor de război. Invitată specială a concertului va fi vedeta estradei ruse Valeria. Sărbătoarea se va încheia cu un spectacol de focuri de artificii.

Partidul Democrat invită cetăţenii la pe 9 mai la Sărbătoarea Păcii şi Prosperităţii Pentru Moldova. Începând cu ora 09.00, în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chişinău va fi muzică şi dansuri, mâncare ostăşească, jocuri şi parade, surprize pentru cei mici şi cei mari.

Partidul Politic Şor anunţă că va organiza pe 9 mai un „amplu marş al Victoriei”, dar şi un concert, în care va evolua şi ansamblul din Rusia care în premieră a interpretat piesa „Ziua Victoriei”. Startul evenimentelor va fi dat la ora 09:00, iar după aceasta, reprezentanţii şi susţinătorii formaţiunii vor porni în marş de la intersecţia străzilor Ismail şi Kogălniceanu spre Complexul Memorial Eternitate.

Republica Moldova sărbătoreşte Ziua Victoriei şi Ziua Europei în aceeaşi zi, după ce Parlamentul a decis ca cele două sărbători să fie marcate concomitent.