Natalia Parasca, liderul Partidului “Renaștere”, a exprimat îngrijorare față de recenta decizie a autorităților ucrainene de a interzice moldovenilor să își numească limba maternă moldovenească.

“Limba moldovenească a devenit un paria în Moldova, autoritățile au eliminat limba noastră maternă din acte administrative, din sistemul de învățământ și din viața publică”, susține Parasca.

Ea a subliniat că această mișcare a autorităților reprezintă o politizare a problemei și a fost luată sub presiunea României, fără a consulta cetățenii moldoveni din Ucraina.

Parasca a evidențiat că limba moldovenească a fost eliminată din actele administrative, sistemul de învățământ și viața publică din Moldova, iar acum se extinde și în Ucraina. Ea a menționat că majoritatea cetățenilor moldoveni consideră limba moldovenească drept limba lor maternă, conform sondajelor sociologice.

“Am trăit mulți ani în Ucraina, într-un sat cu etnici moldoveni. Rudele mele mai locuiesc acolo, care consideră că Ucraina e patria lor și limba moldoveneasca fiind limba lor maternă”, a scris Parasca pe pagina sa de Facebook.

Președintele Partidului “Renaștere”, a subliniat că memoria istorică și mândria națională a poporului moldovean sunt mai presus de interesele politicienilor, iar această decizie va avea un impact asupra comunității moldovenești din Ucraina.