Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 04 februarie 2022, doi bărbați cu vârstele de 32 ani și respectiv 46 ani, au fost condamnați la închisoare, pe un termen de 14 ani fiecare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru comiterea infracțiunii de șantaj săvârșit în proporții deosebit de mari (art.189 alin.(6) din Codul penal).

Mai exact, cei doi bărbați sunt învinuiți în aceea că, în perioada de timp cuprinsă între septembrie 2015 până în aprilie 2016, acționând în interes material, de comun acord, au cerut de la partea vătămată, care era un cetățean al Italiei, 15 000 de euro, amenințându-l cu răspândirea știrilor defăimătoare despre el, primind, în rezultat, în perioada de timp indicată, în contul sumei de bani solicitate, mijloace bănești în valoare de 1500 de euro.

Remarcăm că, judecarea cauzei penale în instanța de fond s-a realizat în lipsa unuia dintre inculpați, care s-a eschivat în mod intenționat de se prezenta și în aceste circumstanțe instanța a dispus anunțarea acestuia în căutare.

Concomitent cu pronunțarea sentinței, magistrații au dispus și aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința celor doi condamnați până la rămânerea definitivă a sentinței.Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Notă:Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.