Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) manifestă îngrijorare în legătură cu intenţia autorităţilor transnistrene de a construi un „terminal vamal” în Zona de Securitate, ceea ce a servit drept motiv pentru blocarea deciziilor CUC privind redeschiderea circulaţia pe podul din preajma localităţilor Gura Bâcului şi Bâcioc.
Potrivit unui comunicat al CUC, în mod repetat, delegația transnistreană a refuzat categoric să accepte propunerea reprezentanților Federației Ruse în CUC de a stabili că părțile se vor abține de la acțiuni unilaterale privind modificarea infrastructurii și efectivului numeric a structurilor de forță în zona adiacentă podului Gura Bâcului-Bâcioc.

Co-președintele CUC Oleg Beleakov a confirmat, în cadrul ședinței, că autoritățile regiunii au decis înstrăinarea terenurilor de pământ de la unii locuitori din satul Bâcioc către așa-numitul „Comitet Vamal rmn”, în scopul construcției infrastructurii unui nou așa-numit „terminal vamal internațional”.

Delegația Republicii Moldova a difuzat o declarație prin care își manifestă îngrijorarea, în legătură cu motivele blocării deciziilor CUC din partea componentei transnistrene privind redeschiderea circulației pe podul din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc.

În context, Delegația Republicii Moldova a atras atenția membrilor CUC asupra inadmisibilității acestor acțiuni destabilizatoare ale Tiraspolului.

„Constatăm faptul că acest lucru este efectuat de către transnistreni în mod unilateral, fără coordonare cu Comisia Unificată de Control, ignorându-se decizia din 31 ianuarie curent, luată în cadrul ședinței comune de experți în domeniul transporturilor și infrastructurii rutiere, care a decis că doar vehiculele cu capacitatea de până la 10 tone vor putea traversa podul rutier peste r. Nistru, amplasat în preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc”, se menționează în comunicat.

Îngrijorările și argumentele expuse de către delegația moldovenească au fost susținute de către co-președintele rus Ilia Uvarov, care a chemat repetat la identificarea unei soluții amiabile legate de redeschiderea circulației pe podul din preajma râului Nistru.

via trm.md