Guvernul Japoniei a oferit granturi în valoare de peste 230 mii dolari pentru finanțarea a trei proiecte de securitate umană în Republica Moldova în cadrul programului „Kusanone”, informează MOLDPRES.

Primul proiect care va beneficia de finanțare vizează îmbunătățirea condițiilor de învățământ la Școala de Arte pentru Copii „Maria Cebotari” din Cahul. Pentru asta instituția va primi un grant în sumă de peste 89 mii dolari. Alte circa 79 mii de dolari vor fi destinate modernizării echipamentului medical la Spitalul raional Rezina. Cel de-al treilea proiect presupune modernizarea unei grădinițe din satul Sireți, raionul Strășeni. În acest sens, vor fi alocați circa 65 mii dolari.

Contractele de grant pentru implementarea proiectelor au fost semnate astăzi la Chișinău. Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Masanobu Yoshii a declarat că scopul programului „Kusanone” este de a promova securitatea umană și de a spori calitatea vieții. Potrivit oficialului, majoritatea beneficiarilor programului sunt instituții medicale și educaționale din țara noastră.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008 și până în prezent 55 de proiecte, preponderent în domeniile sănătății publice și educației școlare și preșcolare, au primit finanțarea nerambursabilă de peste 4,5 milioane de dolari SUA din partea Japoniei.