Numărul turiștilor și excursioniștilor care au beneficiat în anul 2018 de serviciile agențiilor de turism și turoperatorilor din țara noastră a crescut cu 13,5 la sută față de anul 2017 și a atins cifra de 323 mii de persoane, transmite MOLDPRES.

Potrivit Biroului Național de Statistică, din numărul total de turiști, 19,3 mii sunt cetățeni străini, cu 10 la sută mai mult decât în anul 2017. Cei mai mulți străini care au vizitat țara noastră vin din România (19,3%), Federația Rusă (9%), Austria (8,5%), Germania și Ucraina (cu câte 8%). În același timp, anul trecut Republica Moldova a mai primit turiști din țări precum China, Japonia, Finlanda, SUA, Turcia, Letonia, Suedia, Elveția. De cele mai multe ori, turiștii străini vin în țara noastră pentru a se odihni, dar și pentru a desfășura afaceri sau a beneficia de tratament.

Pe de altă parte, numărul moldovenilor care au plecat anul trecut în străinătate prin intermediul agențiilor de turism este cu mult mai mare. Acesta depășește cifra de 264 mii de persoane, cu 15% mai mult față de anul 2017. Majoritatea cetățenilor moldoveni au plecat în străinătate în scopuri de odihnă, recreere și agrement. Aceștia au preferat să călătorească, în principal, în Turcia, Bulgaria, România, Egipt, Grecia, Ucraina (3,9%), Spania și Italia, dar și Emiratele Arabe Unite.

Totodată, peste 40 mii de moldoveni s-au adresat anul trecut agențiilor de turism pentru a descoperi atracțiile turistice din țara noastră.

Acum câteva zile, la București a fost lansată prima ruta turistică care unește România și Republica Moldova, numită „Ruta voievodului Ștefan cel Mare”.