Membrii Comisiei Situații Excepționale a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) au decis astăzi menţinerea regimului intensiv de acordare a asistenţei medicale bolnavilor de gripă şi a triajului medical în grădiniţe şi şcoli, comunică MOLDPRES.

Şeful Serviciului informare și comunicare al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/, Olesea Croitor, a precizat că în cadrul şedinţei comisiei s-a decis menținerea regimului intensiv de acordare a asistenţei medicale bolnavilor de gripă cu spitalizarea şi tratamentul conform protocoalelor clinice. De asemenea, vor fi intensificate măsurile de depistare precoce a persoanelor cu semne compatibile cu gripa.

Conform sursei citate, în continuare va fi monitorizat și suplinit stocul cu medicamente în instituțiile medico-sanitare, inclusiv preparate antivirale, consumabile şi echipamente necesare îngrijirilor medicale și controlul infecțiilor. Totodată, va fi menținută şi în săptămâna curentă efectuarea triajului medical în unităţile preşcolare şi preuniversitare, cu reţinerea la domiciliu, de către părinți, a copiilor cu afecțiuni respiratorii acute și stări febrile.

Potrivit datelor ANSP, de la începerea sezonului rece, 27 de persoane au murit din cauza gripei. Instituţia anunţă că majoritatea deceselor au survenit ca urmare a adresării tardive după asistenţă medicală la medicul de familie, la persoane nevaccinate şi din cauza complicaţiilor în asociere cu alte afecţiuni cronice.