Primarul general Ion Ceban a trimis o sesizare la Procuratura Generală, Autoritatea Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție cu privire la averea deputaților și miniștrilor PAS, care sunt milionari. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, edilul spune că a văzut isteria celor de la guvernare și a mașinăriei propagandistice pe care o dețin când a vorbit săptămâna trecută despre averile lor.

„De ce mă interesez de averile acestora? Sunt persoane publice, care la milioanele pe care le posedă, mașinile și imobilele de lux, și-au mai atribuit prime de sărbătorile de Paști a câte 800 de lei la fiecare deputat, ce nu mi se pare normal pentru o țară aflată în criză. De ce se deranjează că ne interesăm de milioanele lor, motivând că uite, au venit cu acești bani în funcții? Eu nu știu niciun deputat sau funcționar să fi fost un om de afaceri de succes sau moștenitorul vreunui prinț din Arabia Saudită. Referitor la averile altora, ei se ocupă de dimineață până seara de asta.

„În acest context! Am lucrat cu juriștii în timpul liber și vom înainta un demers către:
– Autoritatea Națională de Integritate
– Procuratura Generală
– Centrul Național Anticorupție

În contextul apariției în spațiul public a informației privind declarațiile de avere și interese ale unor persoane cu demnitate publică – miniștri, deputați ai Fracțiunii Parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate din Parlamentul RM, alți exponenți ai clasei de guvernare, în partea ce ține de atestarea unei neconcordanțe dintre venitul efectiv acumulat coraportat la averile declarate, fapt care denotă și confirmă existența suspiciunilor rezonabile de prezență a componentei cu tentă de îmbogățire ilicită.

Evident, asistăm la încumetarea demonstrării probei contrariului privind pseudo-posibilitatea posedării capacității deținerii de către 40 din cei 63 de deputați PAS, precum și de către alți funcționari a unor averi impunătoare, reprezentate prin numeroase terenuri, imobile, mașini de lux, precum și alte bunuri, prezumate a fi legale, în lipsa de fapt a unui temei de justificare și argumentare a provenienței și originii acestora, având predestinația să confirme și să accentueze iergularitățile identificate referitor la venitul real realizat, în condițiile funcției deținute și averile aflate în proprietate, discrepanțe ce susțin o manipulare și abordare vădit eronată a opiniei publice privind autenticitatea datelor conținute în declarațiile de avere și interese”, precizat edilul.

În acest sens, întru asigurarea reflectării obiective și transparente a veridicității datelor privind averile și interesele demnitarilor menționați, rugăm respectuos autosesizarea organelor competente, în contextul atribuțiilor funcționale prescrise de lege, în vederea verificării acestor informații, precum și declanșării, la necesitate, a procedurii de sancționare, în conformitate cu toate rigorile legale.

„Deoarece cei de la guvernare s-au tot lăudat că sunt curați și transparenți ca lacrima și tot arată cu degetul la unii și alții, vin și dau la socoteală pe alți funcțuinari, vrem să se facă lumină și pe cazurile lor. Mulți dintre cetățeni ar vrea să o facă, dar nu au posibilitatea să le ceară socoteală bravilor funcționari de la conducere care tot se bat cu pumnul în piept că luptă pentru dreptate.

CEL MAI INTERESANT, ATENȚIE! După declarația mea de astăzi. Bravii funcționari în frunte cu o echipă de persoane false cu nume TROLLI, vor scrie peste tot că primarul general nu se ocupă de oraș, dar critică guvernarea.

RĂSPUND: Și de oraș mă ocup, când voi de Țară nu vă ocupați și nu faceți nimic bun de când ați venit. Dar acuș aveți un an, alții aproape doi ani de când ați preluat guvernarea și niciun rezultat. Chișinăul timp de 2 ani și jumătate, s-a schimbat mai mult decât în 30 de ani. Așa că, dacă avem lege în țară, legea să fie una pentru toți”, a conchis Ceban.