Mai multe programe şi servicii municipale oferite în instituțiile medicale din capitală în scop profilactic şi de tratament sunt acoperite în totalitate din bugetul Primăriei Chișinău. Despre aceasta spune primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Edilul spune că este vorba despre de:

„ 1. Screening la cancerul colului uterin, prin efectuarea Testul Babeş Papanicolau, prin adresarea la medicul de familie;

  1. Suport pentru reproducerea asistată pentru familiile cu venituri mici, prin susţinerea procedurii de fertilizare in-vitro;
  2. Prevenirea HIV/SIDA, ITS , Tuberculozei şi Hepatitelor virale, în special prin acţiuni de prevenţie şi educaţie pentru sănătate;
  3. Protezarea dentară pentru persoanele social-vulnerabile;
  4. Asigurarea gratuită cu produse lactate a copiilor nou-născuţi şi micuţilor până la un an de zile, inclusiv pentru copiii refugiaţi din Ucraina;
  5. Campanii de donare de sânge;
  6. Screening prin mamografie pentru depistarea precoce a cancerului glandei mamare – prin organizarea cabinetelor de mamografie în fiecare sector, în fiecare Asociaţie Medicală Teritorială. Vom procura 4 mamografe de ultimă generaţie.

Un asemenea aparat a fost deja instalat la AMT Rîşcani şi în curând va fi pus în funcţiune.

La fel, în premieră pentru Republica Moldova, vom procura 2 tomografe ortopedice care vor fi instalate în AMT Ciocana şi Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”.
În acest sens, din bugetul municipal au fost alocate peste 15 mil de lei.

  1. Tot în acest an ne propunem să definitivăm, cu suportul Centrului Stomatologic Municipal Pentru Copii, un program de sănătate orală şi igienă dentară pentru copii”, a declarat Ceban.

Edilul spune că totodată, în contextul declarării anului 2022 – Anul lucrătorului medical în municipiul Chișinău, administrația publică locală a aprobat un Plan de acțiuni în vederea promovării evenimentelor desfășurate cu prilejul inițiativei.

Pe parcursul anului curent, vor fi organizate campanii de promovare a Anului lucrătorului medical, cu elaborarea logo-ului tematic, distribuirea materialelor informative, mediatizarea activităților la televiziune, radio și pe rețelele de socializare, conferințe, lecții publice, ateliere și expoziții tematice, stabilirea de parteneriate, semnarea acordurilor de colaborare și schimb de experiență între instituții medicale municipale și instituții de profil din România, elaborarea Planului strategic de dezvoltare a sistemului municipal de sănătate, consolidarea bazei tehnico-materiale a instituțiilor medico-sanitare publice municipale prin dotarea cu utilaj și dispozitive medicale performante, promovarea profesiei de doctor/lucrător medical etc.

Planul de acțiuni enunțat mai conține evenimente culturale dedicate medicilor și lucrătorilor medicali, acțiuni sportive, excursii tematice cu troleibuzul turistic, inaugurarea unei sculpturi consacrată medicilor, celebrarea cadrelor medicale.

„Depunem eforturi maxime pentru a avea un sistem municipal de sănătate puternic şi servicii medicale accesibile. Punem accentul pe prevenirea apariţiei maladiilor şi cultivarea în rândul populaţiei a modului sănătos de viaţă”, a conchis edilul.