Serviciul Hidrometeorlogic de Stat (SHS) a prelungit până joi, 20 iunie, Codul Galben de instabilitate atmosferică, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.

În următoarele 24 de ore, se va menţine arşiţă, însă fără a face motiv de emitere a unei avertizări de caniculă. Astfel, mâine se aşteaptă maxime termice până la 32 grade Celsius, ziua, şi până 21 grade, noaptea.

Până joi, 20 iunie, este anunţat şi Cod Galben de subinundaţii locale. În legătură cu prognozarea precipitaţiilor abundente, Centrul hidrologic al SHS a avertizat că, în perioada de referinţă, nivelul apei în râurile mici va creşte cu 0,5-1 metri. Totodată, este posibilă formarea scurgerilor intensive pe pante, cu risc de subinundații locale.

În acest context, autorităţile locale, agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, sunt avertizați să verifice  starea barajelor, podurilor şi căilor de evacuare a apei.

În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri şi râuleţe etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.