Republica Moldova trebuie să aplice imediat embargo la gazul rusesc și să rupă relațiile economice cu Moscova. Aceste propuneri se regăsesc în amendamentele la rezoluția votată de Parlamentul European cu privire la situația actuală a cooperării dintre UE și Republica Moldova.

În primul amendament, autorul căruia este Viola Von Cramon Taubadel în numele Grupului Verts/ALE se spune că UE “salută concluziile Consiliului European din 24 și 25 martie 2022; invită statele membre să achiziționeze în comun gaze naturale, gaz natural lichefiat și hidrogen prin intermediul unei platforme comune, care să fie accesibilă și statelor din Balcanii de Vest și celor trei țări asociate din cadrul Parteneriatului estic; își reafirmă, în acest context, îndemnul de a se aplica imediat un embargo pentru gazele din Rusia; invită autoritățile moldovene și Comisia să colaboreze în vederea unei evaluări precise a nevoilor Moldovei de stocare a gazelor pentru perioada următoare”.

Cel de-al doilea amendament a fost semnat de Anna Fotyga în numele Grupului ECR și cere ruperea relațiilor economice cu Rusia: “încurajează autoritățile moldovene să se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei și să profite pe deplin de această oportunitate pentru a rupe legăturile economice cu Rusia rămase din perioada sovietică, pentru a-și remodela economia și pentru a-și reorienta integral comerțul și piața financiară către UE; în acest sens, invită Comisia să acorde Moldovei un sprijin deplin în legătură cu această decizie”.

Deocamdată nu se cunoaște dacă cele două amendamente au fost votate. Precizăm că Parlamentul European a aprobat, azi, 5 mai, o rezoluție prin care transmite un semnal puternic și ferm privind perspectiva europeană a Republicii Moldova. Potrivit textului Rezoluției, Parlamentul European “solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar și ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova”.