Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut astăzi o întâlnire cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova de la București, la care s-a făcut un schimb constructiv de opinii asupra modalităților de diversificare a cooperării Republicii Moldova cu țările membre ale Uniunii Europene.
Discuțiile au vizat principalele subiecte de actualitate internă și regională. Președintele Parlamentului a informat ambasadorii despre riscurile de securitate și provocările la care este supusă țara noastră, precum și alte state din regiune. El a vorbit despre măsurile întreprinse de autorități pentru asigurarea securității în fața riscurilor hibride. În context, a anunțat despre intenția de a institui un Centru strategic de coordonare pentru contracararea amenințărilor hibride, un proiect la care se lucrează împreună cu Ucraina și Georgia.
Totodată, Andrian Candu a subliniat necesitatea solidarizării în fața provocărilor comune de securitate și a încurajat UE să se implice la nivel bilateral și european în proiecte comune de contracarare a amenințărilor hibride.
Andrian Candu a încurajat, prin intermediul ambasadorilor, participarea largă la misiunile de observare a alegerilor parlamentare din anul viitor. El a reiterat determinarea autorităților pentru organizarea unor alegeri libere și corecte, incluzive, transparente, conforme normelor internaționale.
Președintele Parlamentului a anunțat că Republica Moldova și actuala majoritate parlamentară este hotărâtă să continue parcursul european al țării și contează pe suportul țărilor membre UE pentru Moldova, după alegerile parlamentare de la Chișinău și cele din Parlamentul European.
Andrian Candu a vorbit despre măsurile întreprinse pentru minimalizarea efectelor crizei generate de furtul bancar, precum și mersul investigării pentru recuperarea bunurilor fraudate. De asemenea, el a vorbit despre îmbunătățirea climatului de afaceri, reformele pro-business promovate în ultimii ani, reforma sectorului financiar-bancar, reforma administrației publice, precum și normele legislative care vin în sprijinul independenței justiției și luptei cu corupția, efectele cărora se vor resimți și mai mult în timp.
Președintele Parlamentului a subliniat că prioritățile autorităților din Republica Moldova, inclusiv după alegeri, rămân bunăstarea locuitorilor țării, asigurarea securității, consolidarea statului de drept, combaterea corupției și continuarea parcursului european.
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova