Inițiativele delegației Republicii Moldova Comisia Unificată de Control (CUC) de a determina părțile să implementeze angajamentul asumat în anul 2017 ce prevede adoptarea unui mecanism de monitorizare a Zonei de Securitate conform rigorilor actuale, au fost obstrucționate de către membrii delegației transnistrene și la ședința CUC din 20 decembrie curent care s-a desfășurat la Bender.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, procedura utilizată de către aceștia a constat în contrapunerea unui demers prin care au solicitat revizuirea statutului penitenciarelor din or. Bender subordonate autorităților constituționale, solicitând strămutarea acestora din considerente medicale, scrie Moldpres.

Delegația noastră, în replică, a atenționat asupra necesității de a aborda obiectiv situația ce vizează penitenciarele și localitatea Bender în ansamblu. Problemele grave legate de funcționarea acestora sunt cauzate de blocajul organizat de partea transnistreană prin deconectarea nejustificată încă în anul 2003 a tuturor componentelor vitale (energie electrică, apă, energie termică, canalizare).

De asemenea, în cadrul Comisiei a fost adus în discuție subiectul prezenței abuzive a unităților militare transnistrene în orașul Bender (cu regim sporit de securitate), precum și a altor structuri în Zona de Securitate, fiind în special evocat cazul „comenduirilor grănicerești”, constituite sub formă de unități militare.

Dat fiind principiul consensual aplicat la plasarea subiectelor în ordinea de zi, s-a purces la examinarea aspectelor propuse inițial de către delegația Federației Ruse, fiind incluse doar cele amânate la ședințele precedente.

Astfel, părțile au audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 12–18 decembrie 2018 și l-au aprobat în calitate de șef al Statului Major Întrunit al Forțelor de Menținere a Păcii pe colonelul Serghei Safronov, eliberându-l din aceiași funcție pe colonelul Vitalii Morozov, în legătură cu încheierea deplasării de serviciu.

Nu s-a ajuns la un numitor comun nici pe problema eliminării postului transnistrean „grăniceresc” între localitățile Cremenciug și Slobozia. Partea transnistreană pretinde că a îndeplinit angajamentele de retragere a postului staționar, operând în continuare cu un post mobil. Printr-o inspectare efectuată de observatorii militari s-a stabilit că construcțiile nu au fost evacuate integral. Delegația moldovenească insistă pe eliminarea oricărui post în orice format (staționar sau mobil) instalat ilegal în Zona de Securitate. În consecință, decizia pe subiect a fost amânată, însă acesta va fi menținut în atenție până la executarea deplină a obligațiilor asumate.

La 27 decembrie CUC se va reuni în ultima ședință din acest an.