După o săptămână de solicitări oficiale către autoritățile ruse despre locul aflării și starea de sănătate a cetățenilor moldoveni, Lionel Buruiană și Mihai Crihan, rămase fără răspuns, delegația Republicii Moldova a identificat prin eforturi proprii locul deținerii acestora. Deplasându-se ieri la instituția medicală, după mai multe ore de tratative cu agenții de securitate ai unui ONG, oficialii moldoveni au obținut permisul de a discuta cu ei doar pentru 10 minute, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

Prezentându-se la fața locului, oficialii moldoveni au fost somați de agenții de pază și doar după mai multe ore de tratative cu conducerea ONG-ului respectiv, au obținut dreptul de a se vede cu conaționalii, respectând unele condiții înaintate nefondat, care contravin dreptului internațional și bunului simț – limitarea temelor de discuții. Un subiect interzis categoric a fost cel privind perioada de când conaționalii noștri se află în spitalul respectiv.

Înainte de a le fi asigurat accesul, paznicii au solicitat ca membrii delegației să predea telefoanele și orice alte dispozitive electronice, deși cu doar câteva zile înainte restricția respectivă a fost eliminată în raport cu mai multe persoane, inclusiv jurnaliști, care au fost admiși la cetățenii moldoveni.

Semne mari de întrebare au trezit și verificările minuțioase făcute în privința identității persoanelor din delegația moldovenească, formată din reprezentanți ai MAEIE și diplomați acreditați din cadrul ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Lucru făcut de paznicii, care spuneau că execută aceste atribuții în numele unui ONG.

Din cauza timpului extrem de scurt petrecut cu cei doi cetățeni moldoveni și a interzicerii abordării unor subiecte, delegația guvernamentală nu a avut posibilitatea să facă o evaluare detaliată a situației lor.  Cadrul medical prezent în delegație însă a putut constata că starea de sănătate a celor doi cetățeni permite transportarea lor imediată în Republica Moldova.

În cadrul misiunii pe care delegația guvernamentală a avut-o la Moscova, finalizată cu această întâlnire de scurtă durată cu cei doi cetățeni moldoveni, constatăm o serie de situații care generează o îngrijorare profunda privind modul în care sunt deținuți și tratați conaționalii noștri, abordarea total netransparentă și selectivă de colaborare a ONG-ului,  care-i deține, cu reprezentanții diferitelor instituții de stat din Republica Moldova. În special, ignorarea completă a adresărilor reprezentanților guvernului, pe de o parte, și îndeplinirea tuturor doleanțelor privind accesul la cei doi piloți a unei persoane cu funcție publică dintr-o altă instituție de stat.

Toate cele constatate de delegația guvernamentală vor fi puse la dispoziția instituțiilor de resort, care instrumentează cazul celor doi piloți, iar MAEIE,  împreună cu alte instituții ale statului, va depune toate eforturile pentru ca cei doi cetățeni moldoveni să ajungă cât mai repede acasă, în condiții de deplină siguranță.