Creștinii ortodocși de rit vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Această zi încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și marchează începutul noului an, conform calendarului iulian, informează Moldpres.

În timpurile grele pentru biserică, Sfântul Vasile a fost un apărător înflăcărat al credinţei ortodoxe. Prin post şi rugăciune neîncetată, el a dobândit harul clarviziunii şi puterea de a face minuni şi de a vindeca miraculos bolnavii. Cunoscut sub numele Vasile cel Mare, el este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini.

În dimineaţa de 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncând cu boabe de grâu, grăunţe de păpuşoi, ovăz şi binecuvântează familia. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată.

De această zi sunt legate mai multe tradiţii şi obiceiuri populare. Potrivit tradiției populare, astăzi nu este bine să arunci gunoiul şi nici să dai cu mătura. În schimb este bine ca prima persoană care îţi trece pragul să fie bărbat. Tot astăzi este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.

Un alt obicei spune că după ce te speli pe faţă, este bine să te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, pentru ca să fii curat şi sănătos în tot anul. De asemenea, dacă dormi toată ziua astăzi, rişti să fii leneş tot anul.

Potrivit datelor statistice, în țara noastră, aproximativ 54 mii de bărbaţi sunt botezați Vasile, iar alţi 16 mii poartă prenumele Vasili. Iar în rândul doamnelor, cel mai popular nume este Vasilisa, pe care îl poartă peste patru mii de femei.