Din 1 mai Moldova ar putea să nu mai primească gaz rusesc și va fi nevoită să cumpere din alte surse la un preț mai mare. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu la un post privat de televiziune. Membrul guvernului PAS declară că a trimis două demersuri către Gazprom, pentru a afla, la ce să se aștepte în data de 1 mai, dar deocamdată nu a primit un răspuns.

“Există acest risc că de la 1 mai ei să deconecteze gazul în baza acelei prevederi din contract, însă noi avem alternative la un preț un pic mai mare, pentru că de când s-a schimbat formula, inclusiv formula cu Gazprom este mai aproape de ce oferă piața, dacă ne uităm în ultimele zile, formula pe care o avem noi în contract nu este cu mult mai joasă ca preț decât ce avem. În acest moment Republica Moldova achită 1160 de dolari pentru o mie de metri cubi, acesta este prețul conform formulei. Pe piață prețurile sunt de 1500, 1350, iar în ultimele zile prețul încă a mai scăzut”, a declarat Spînu.

Potrivit protocolului adițional contractului semnat cu Gazprom, până la data de 1 mai, partea moldovenească urma să realizeze un audit al datoriilor istorice ale Moldovagaz față de compania rusească, în baza căruia urma să fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor. Potrivit reprezentanților Guvernului, războiul din Ucraina ține la distanță companiile străine de audit, care nu acceptă să vină acum în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că Chișinăul nu reușește să respecte prevederile contractuale.