Rata vaccinării contra rujeolei a ajuns la aproximativ 98%. Anunțul a fost făcut astăzi de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, în cadrul unor audieri parlamentare referitoare la situația îmbolnăvirilor cu rujeolă.

Potrivit sursei citate, în anul 2005, în Republica Moldova rata vaccinării a constituit 97%, iar în 2007 rata imunizării a scăzut până la 87%. „Cea mai înaltă rată de vaccinare se atestă în raioanele de nord ale țării, iar cea mai scăzută în partea de est și sud. De la începutul acestui an s-au înregistrat 326 de cazuri de rujeolă. Din fericire, cazuri de deces nu au existat. Conform datelor, peste 87% dintre persoanele infectate nu erau vaccinate. Totodată, există copii care s-au îmbolnăvit din cauza că au primit doar o doză din vaccin. Majoritatea persoanelor s-au infectat în timp ce se aflau peste hotarele țării”, a spus Serbulenco, citat de Moldpres.

Secretarul de stat a menționat că, în prima parte a anului curent, numărul cazurilor de rujeolă era foarte mic, însă acesta a crescut simțitor în luna august – 234 cazuri confirmate. „Cei mai afectați au fost copiii cu vârstele cuprinse între 5-9 ani, după care urmează copiii între 1-4 ani. Situația s-a diminuat în octombrie – 9 cazuri. De la începutul lunii noiembrie s-au înregistrat 14 cazuri, iar în privința altor șase există suspiciuni. Toate cazurile confirmate au fost înregistrate la Soroca. Este vorba de copii de origine romă, care nu au fost vaccinați. În prezent, pe întreg teritoriul țării se menține Codul galben privind riscul de răspândire a rujeolei. Deja au demarat procedurile de procurare a vaccinului pentru anul viitor. Totodată, urmează să procurăm vaccinuri împotriva difteriei, virus care deja a provocat îmbolnăviri în Ucraina. Țara noastră nu a cumpărat astfel de vaccinuri mai bine de 10 ani”, a afirmat Aliona Serbulenco.

În același timp, potrivit oficialului din sănătate au fost stabilite situații când medicii au fraudat vaccinul. În acest sens a fost sesizată Procuratura Generală.

La rândul său, șeful Direcției învățământ general a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu, a specificat că, în prezent, 10 copii din UTA Gagauz-Yeri nu frecventează instituțiile de învățământ din cauza nevaccinării. „Numărul copiilor nevaccinați s-a redus de la 7000 la 3000. Este o reușită. Există raioane unde copiii au fost vaccinați în proporție de 100%. Nivelul de vaccinare a crescut după ce responsabilii au discutat cu părinții despre riscurile virusului”, a remarcat Crudu.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În R. Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani și 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.