Circa 65 000 de persoane cu dizabilități severe au primit în anul curent alocaţii sociale majorate, iar peste 250 au fost încadrate în câmpul muncii. Datele au fost făcute publice astăzi când este marcată Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în acest an Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități va fi marcată printr-un șir de evenimente precum expoziţii tematice, seminare şi mese rotunde. Evenimentele se vor încheia cu o gală la care vor fi premiate persoanele ce s-au făcut remarcate prin angajarea a cât mai multor persoane cu dizabilităţi, scrie Moldpres.

Conform sursei citate, în scopul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, MSMPS a lansat Programul național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din instituțiile rezidențiale, prin plasarea acestora de a trăi independent în comunitate. Până  în luna decembrie, din bugetul ministerului, au fost procurate 12 case, în care au fost plasate 58 de persoane pentru trai independent. Totodată, în scopul încadrării persoanelor cu dizabililități în câmpul muncii, vor fi acordate subvenții pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă destinate acestor persoane. ANOFM va compensa 50% din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă.

În anul curent, la circa 65 000 persoane cu dizabilități severe, accentuate și medii din copilărie au fost majorate alocațiile sociale de stat cu 20%, 10% și 5%. Totodată, a fost îmbunătățit mecanismul care stabilește facilități la importul mijloacelor de transport destinate pentru transportarea persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor și scutiri la taxa pentru folosirea drumurilor.

Datele statistice arată că în Republica Moldova locuiesc circa 180 mii de persoane cu dizabilități, dintre care 11 500 sunt copii.