Chișinăul trebuie să depună eforturi pentru a depăși riscurile de securitate din jurul Transnistriei

Pe fundalul escaladării din Ucraina, autoritățile moldovenești trebuie să depună toate eforturile pentru a exclude eventualele riscuri care pot atenta la securitatea Transnistriei. Este declarația politologului Ian Lisnevschi, exprimată în cadrul conferinței internaționale ” Formatul Normandia. Escaladarea la granițele Ucrainei și provocări pentru regiune” pe canalul de Youtube al portalului „Glavkom”. La conferință a mai participat politologul Jason Jay Smart din Statele Unite ale Americii, precum și Mihailo Samusi, expert din Ucraina.

„Transnistria poate fi un risc (în ceea ce privește criza de la granițele Ucrainei – n.red.), dar Moldova însăși încearcă să mențină o poziție neutră și mulți cetățeni moldoveni încă o consideră o garanție a securității… Ce poate face Republica Moldova în asemenea conditii? Moldova de mult trebuia să fie angajată în rezolvarea conflictului transnistrean. Conducerea, dorește sau nu, trebuie să ducă tratative cu partea transnistreană. Să facă tot posibilul ca liderii din Transnistria să înțeleagă beneficiile de a deveni zonă de pace și, prin diplomație, să asigure stabilitatea acestei zone”, a spus politologul.

Potrivit expertului, Guvernul Republicii Moldova ar trebui să depună eforturi reale pentru a scoate Transnistria de pe lista posibilelor riscuri la granița moldo-ucraineană.

„De fapt, mulți oameni urmăresc situația din Ucraina (în Moldova – n.red.). Încercăm să fim mai optimiști în această problemă și ne bazăm pe diplomație cu privire la riscurile declanșării unui război. În același timp, Ucraina rămâne o zonă fierbinte pentru rezolvarea problemelor țărilor mari. Pe acest fond, Republica Moldova, ca țară vecină, nu poate acționa ca garant la nivel global, dar ar putea deveni garant de securitate – “zona de pace” pe linia de graniță cu Ucraina, inclusiv și cu Transnistria”, a spus Lisnevschi.

De asemenea, expertul politic a comentat informațiile apărute în presa de la Chișinău, conform cărora Republica Moldova s-ar pregăti să primească un val de refugiați din Ucraina.

„Propunerea Republicii Moldova de a primi refugiații din Ucraina este o rezolvare post-război a consecințelor care vor urma după ce conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina se va acutiza. Dar dacă R.Moldova vrea să devină un garant al securității Ucainei aceasta trebuie să întreprindă măsuri care să prevină acest conflict. Necătând că este o țară mică – poate asigura stabilitatea teritorială ce ține de granițele între Ucraina și Moldova”, a concluzionat Ian Lisnevschi.