Ministerul Mediului atenționează populația despre interzicerea arderii frunzelor și a resturilor vegetale și atenționează că se vor efectua controale în acest sens.

Potrivit specialiștilor în domeniu, substanțele nocive ce se elimină de la arderea deșeurilor, resturilor vegetale și a frunzelor se acumulează în stratul inferior al atmosferei și au un impact negativ asupra biodiversității, dar și a sănătății oamenilor. Cei mai afectați fiind copiii, bătrânii, bolnavii de boli respiratorii.

„În zilele cu aer umed și ceață, microparticulele de fum interacționează cu vaporii de apă, formând smogul oxidant, ce afectează îndeosebi organele respiratorii. Pe traseele naționale, unde adeseori se arde iarba uscată și frunzele, se creează din cauza fumului, pericole de accidente.

Problema persistă și în întovărășirile pomicole, unde din lipsă de mijloace de evacuare, cetățenii ard resturile vegetale, inclusiv și deșeurile”, a comunicat Lilian Munteanu, șef IPM Chișinău.

Totodată, conform experților de mediu, o consecință gravă a arderii incomplete a resturilor vegetale împreună cu alte deșeuri constă în faptul că celuloza formează combinații policiclice, benzapirena, ce are cea mai periculoasă acțiune, fiind un cancerigen puternic.

„Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populația să colecteze deșeurile separat, iar resturile vegetale și frunzele pot fi depozitate și acoperite cu sol, astfel, frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare și se vor transforma în compost, cel mai bun îngrășământ organic, ce poate fi utilizat ca îngrășământ natural pentru terenurile agricole”, a precizat Lilian Munteanu, șef IPM Chișinău.

Conform legislației în vigoare, arderea frunzelor și a deșeurilor se sancționează cu amendă de până la 4.500 lei pentru persoanele fizice și amendă de până la 15.000 lei pentru persoane juridice.