Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) informează că a recepţionat, în primul semestru, 1760 de cereri de solicitare a sprijinului financiar din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, în sumă de peste 326 de milioane de lei. Suma este mai mare cu 12% în faţă de numărul dosarelor recepţionate în perioada similară a anului precedent, scrie IPN, citată de trm.md.

Potrivit datelor prezentate de către AIPA, pentru primul semestru al anului, investiţiile efectuate de solicitanţii de subvenţii din agricultură au generat crearea a 406 locuri noi de muncă permanente şi 495 de locuri de muncă sezoniere.

Din totalul dosarelor depuse, AIPA a autorizat deja spre plată 1073 de cereri, în sumă de 160 de milioane de lei.

AIPA menţionează că cea mai mare pondere a solicitărilor de subvenţii, din 2019, este pentru subvenţionarea tehnicii şi utilajului agricol. O creştere a investiţiilor este înregistrată şi pentru înfiinţarea sau modernizarea plantaţiilor multianuale şi defrişarea celor neproductive.

Campania de depunere a cererilor de obţinere a subvenţiilor post-investiţionale va dura până la 31 octombrie.

Pentru 2019, Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural constituie 900 de milioane de lei, menţinându-se la nivelul anului 2018.