Mai multe instituții ale statului au prezentat astăzi în Parlament rapoarte pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile de învățământ. Audierile au avut loc după ce organele de drept au descoperit anterior trucarea unor licitații și livrarea produselor alimentare alterate în școli și grădinițe.

În timpul audierilor, secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a declarat că în perioada martie-octombrie curent, Guvernul a întreprins mai multe acțiuni pentru îmbunătățirea calității alimentației copiilor. „Mă refer la dotarea depozitului de păstrare a produselor, mărirea plăților pentru alimentație, desfășurarea ședințelor de lucru cu conducerea instituțiilor de învățământ și consiliile raionale. Astfel, s-a vorbit despre modalitățile de păstrare a alimentației copiilor într-un mod sigur, cu respectarea normelor sanitare. La fel, s-a reușit adaptarea meniului pentru copii la normele prevăzute, iar în 2018 va crește cuantumul sumei alocate pentru alimentație”, a spus Șarov.

La rândul său, specialiștii din sănătatea publică au spus că „pentru o alimentație mai bună au fost aprobate meniuri model, iar regulat are loc controlul bucatelor, al siguranței produselor alimentare, supravegherea sănătății micuților, însă în pofida acestor măsuri există izbucniri de salmonela și rotavirus”.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Luca, a specificat că actuala legislație transpune normele privind calitatea alimentelor și cerințele față de acestea. „Aceste norme au un statut internațional, totuși există neclarități privind rolurile și competențele organelor de monitorizare. Astfel, sunt necesare controale la toate etapele de producție pentru protecția consumatorilor și responsabilizarea agenților economici”, a afirmat Luca.

Șeful adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Toma, a remarcat că s-a stabilit că nu sunt respectate condițiile de livrare a produselor alimentare, iar unele dintre ele nu sunt recomandate copiilor. „La fel, există un număr redus de personal specializat. Pentru ameliorarea situației au fost convocate ședințe cu conducerea instituțiilor de învățământ, care a fost informată despre normele necesare și modul de efectuare a achizițiilor publice. Totuși, ultimele controale au prezentat o dinamică pozitivă a situației din sectorul alimentar, însă am constatat că este necesară adoptarea unei legi privind alimentația copiilor, responsabilizarea tuturor factorilor implicați și stabilirea clară a criteriilor produselor alimentare”, a remarcat Toma.

„În urma celor depistate, procurorii au pornit 32 de cauze penale. Ca rezultat al acțiunilor întreprinse, au fost reținute mai multe persoane implicate. Până în prezent, dintre acestea au fost condamnate cinci, dosarele altor cinci funcționari au fost expediate în judecată, iar în cazul a 14 persoane încă se lucrează și se investighează gradul de vinovăție”, a susținut șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Totodată, majoritatea deputaților au afirmat că „nu au văzut îmbunătățiri privind sectorul de alimentație a copiilor în instituțiile de învățământ și nu sunt mulțumiți de rapoartele prezentate în Legislativ”.

În urma dezbaterilor, s-a decis că, în cadrul unei noi ședințe a Parlamentului, să fie prezentat la acest subiect un proiect de hotărâre definitivat, lista „neagră” a agenților economici și a funcționarilor publici implicați.

Procurorii au descins în noiembrie anul trecut la mai mulți agenți economici din mun. Chișinău, care livrau produse alterate în instituțiile de învățământ. În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că în aceste scheme erau implicați funcționari publici, directori de școli, grădinițe, precum și alte persoane, care în mod intenționat trucau licitațiile, pentru a obține dreptul de a livra produse alimentare în instituțiile de învățământ.

Via Moldpres