Bagajele tuturor persoanelor aflate în tranzit prin punctele de trecere a frontierei de la Rădăuți Prut și Stânca, la frontiera cu Republica Moldova, vor fi verificate din punct de vedere sanitar-veterinar.

Agerpres scrie în pagina electronică că măsura a fost cuprinsă în planul de control, combatere și eradicare a pestei porcine africane, după apariția unui focar în localitatea Alba, comuna Hudești din județul Botoșani, transmite IPN şi Radio Chişinău.

Potrivit Planului actualizat, în Vama Stânca și în Vama Rădăuți Prut, medicii veterinari detașați vor asigura permanența controlului sanitar-veterinar al bagajelor călătorilor la punctele de trecere a frontierei și vor aplica afișe de avertizare privind interzicerea introducerii în țară de carne, produse de carne, produse lactate și furaje provenind din Republica Moldova sau Ucraina.

Dezinfecția mijloacelor de transport rutiere de la cele două puncte de trecere va fi asigurată de direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor prin personalul propriu delegat să asigure permanența pe durata orarului de funcționare a vămilor. Amplasarea covoarelor cu dezinfectant se va face la nivelul fiecărui punct de control cu asigurarea timpului de contact de 30 de minute al suprafeței de rulare.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, la începutul lunii decembrie, au fost ridicate restricțiile în ultimele trei focare de pestă porcină, stabilite în satele Paicu și Zârnești, din raionul Cahul, și municipiul Cahul. Pe parcursul anului 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 37 de focare de pestă, dintre care 27 la porci domestici, fiind nimicite circa 600 de animale.