2900 de persoane cu necesități speciale din capitală vor beneficia de ajutoare materiale unice din partea municipalității, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual pe 3 decembrie.

Potrivit primarului general Ion Ceban, 855 de persoane cu deficiențe de auz, membrii Asociației Surzilor din Republica Moldova, Filiala Teritorială Chişinău, vor beneficia de ajutor material în mărime de 500 lei și a câte 2000 de lei.

Alte 830 de persoane cu deficienţe de vedere, membri ai Asociației Obștești „Asociația Nevăzătorilor din Moldova”, Organizația Teritorială Chișinău, vor beneficia de ajutor material în mărime de 500 lei și a câte 2000 de lei.  500 de persoane cu dizabilităţi (severe, accentuate, medii), conform listelor prezentate de Direcţiile teritoriale de asistenţă socială din municipiul Chişinău, vor beneficia de ajutor material în mărime de 500 de lei. (În liste sunt incluse persoanele cu dizabilităţi, ce deţin cel mai mic cuantum al pensiei până la atingerea numărului de 500 persoane şi care nu au beneficiat de niciun fel de ajutor material pe parcursul anului 2021).

Printre beneficiarii de ajutor material unic cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități sunt și 50 de persoane, membri activi ai Asociaţiei Obşteşti, Societatea Invalizilor din municipiul Chişinău, care vor primi câte 2000 de lei fiecare. Încă 50 de persoane cu dizabilităţi, membri activi ai A. O. Societatea Invalizilor din municipiul Chişinău, vor beneficia de câte 2000 lei.

De asemenea, 30 de persoane cu dizabilităţi, membri ai Asociației persoanelor cu dizabilități „Invasport”, vor beneficia de ajutor material în mărime de 500 lei și de câte 2000 de lei.

Între timp, 642 de familii care cresc şi educă copii cu necesităţi speciale, vor fi susţinute prin acordarea ajutorului material în mărime de 500 lei/fiecare copil, conform listelor prezentate de instituţiile de învăţământ:

„În luna decembrie curent, Direcţia generală şi direcţiile teritoriale de asistenţă socială, cu suportul Fundaţiei „Regina Pacis”, a misiunilor religioase (Biserica Penticostală „Elim”, Biserica baptistă-evanghelistă ,,Betania”, Biserica Evaghelist-Baptistă „Buna Vestire”, Biserica „Ben-Sion”) vor fi distribuite circa 300 de colete cu produse alimentare şi 25 de colete cu scutece. Iar în colaborare cu un voluntar, vor fi prestate servicii de frizerie la domiciliu.

Vom susţine în continuare persoanele cu dizabilități, sub diverse forme: prin acordarea ajutoarelor materiale, adaptarea infrastructurii orașului, pentru deplasarea în locurile publice și în transport, precum și pentru a asigura accesul în instituțiile publice. Persoanele cu dizabilităţi sunt membri ai comunității, cu aceleași drepturi ca toți ceilalți, de aceea, îndemn cetățenii să dea dovadă de toleranță față de persoanele cu necesități speciale”, a precizat Ceban.