Republica Moldova este o prioritate strategică în acțiunile externe ale statului român. Declarația aparține ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a acordat, ieri, scrisorile de acreditare președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, transmite 24h.MD.

Noul ambasador al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, va miza, în realizarea mandatului, pe sprijinul deplin al autorităților de la București și, totodată, pe cooperarea deplină cu autoritățile de la Chișinău.

„România este interesată de stabilitatea RM, de menținerea cursului european a acesteia. În consecință, obiectivele prioritare ale mandatului meu sunt: susținerea parcursului european a RM și reconectarea strategică, politică și fizică a RM la spațiul european. Pentru atingerea acestor obiective este important să se consolideze atenția spre stabilitate și credibilitate”, a precizat ambasadorul.

Totodată,  Daniel Ioniță a menționat că, pe durata mandatului său, va avea două dosare prioritare.

„Primul vizează agenda europeană a RM. În acest context, România rămâne mai departe cel mai solid și onest partener al Chișinăului pe traseul său european. Atât partenerii europeni, cât și SUA așteaptă acum un angajament serios al Chișinăului față de programul de reforme – este nevoie de fapte, nu de declarații. Iar al doilea dosar e Transnistria: orice soluție trebuie să pornească de la respectarea suveranității și integrității teritoriale a RM în frontierele sale recunoscute internațional”, a  mai spus Daniel Ioniță.