Sistemul uninominal este de ce au nevoie cetățenii Republicii Moldoa. Este cel mai simplu sistem electoral din lume, utilizat în statele considerate ”părinți” ai democrației – SUA, Marea Britanie și Franța, a declarat sâmbătă în cadrul unor dezbateri președintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit lui, acest sistem asigură un mai mare control din partea societății și apropierea dintre deputat și alegător, a menționat Andrian Candu, prezentând o parte din avantajele sistemului. În plus, a explicat el, există un mai mare control și asupra finanțării campaniilor electorale, deoarece fiecare candidat trebuie să dea dare de seamă.

De asemenea, sistemul electoral uninominal va permite reprezentarea regiunii transnistrene în Parlament, ceea ce ar putea primul pas pentru reintegrarea țării, a menționat Andrian Candu.

El a prezentat și rezultatele ultimelor sondaje de opinie care arată că majoritatea covârșitoare a populației dorește modificarea sistemului electoral. ”Cetățenii vor o schimbare trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru a asigura o viață mai bună pentru cetățeni”, a concluzionat președintele Parlamentului, Andrian Candu.