Fermierii ar putea fi obligați să-și asigure terenurile împotriva calamităților naturale. Propunerea vine din partea Ministerului Agriculturii, care a dat ideea creării Casei Naționale de Asigurări în Agricultură, relatează 24h.MD.

În prezent, asigurarea agricolă este la discreția fermierilor. Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, anul trecut doar 2% din terenurile agricole și livezi au fost asigurate.

Totodată, Ministerul Agriculturii ia în calcul și posibilitatea de a ajunge la o înțelegere cu reprezentanții companiilor de asigurări, pentru ca acestea să perceapă un procent mai mic de la fermierii care îşi vor asigura terenurile agricole împotriva înghețurilor.

Menţionăm că, în ultimii ani, în ţara noastră s-au produs mai multe calamităţi naturale. Moldova nu a fost ferită de inundaţii, secetă şi nici de îngheţuri. În vara anului 2008, ţara noastră a fost lovită de una dintre cele mai grave inundaţii din ultimii 70 de ani. Iar în 2007, Moldova a fost lovită de o secetă severă. Peste 80 la sută din terenurile agricole au fost afectate, iar statul a pierdut atunci peste un miliard de dolari.